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LEAD EXPOSURE IN CONSTRUCTION
ISSUE: 
To comply with OSHA regulations 1926.62, Lead Exposure in Construction, following guidelines will be used for all construction activities where employees may be occupationally exposed to lead.

SCOPE:

These guidelines apply to all construction work including demolition, alteration. renovation including painting and decorating, or salvage of structures where lead or materials containing lead are present, and where there is a potential for the generation of airborne lead as particles or fume.

DEFINITIONS:
ACTION LEVEL: Employee exposure, without regard to the use of respirators, to an airborne concentration of lead of 30 micrograms per cubic meter of air, calculated as an 8-hour time weighted average.

PERMISSIBLE EXPOSURE LIMIT (PEL): No employee shall be exposed to lead at concentrations greater than 50 micrograms per cubic meter of air averaged over an 8-hour period.

RECOMMENDATIONS: 
Representative samples from surfaces or substrates affected by construction activities shall be sampled and evaluated for lead content.  If significant areas or amounts of lead containing materials are potentially impacted by the project, personal samples shall be collected representative of the employee's daily exposure to lead  Full employee protection shall be presumed necessary unless demonstrated otherwise by documentation of exposure levels for similar construction tasks, or based on the results of exposure monitoring performed by the contractor at work site.  Techniques which minimize the production of airborne lead shall be preferred.

COMPLIANCE PROGRAM:
1. Where exposure levels are below 30 micrograms per cubic meter of air, calculated as an 8-hr time-weighted average, no special precautions are required.

2. Where exposure levels are between 30 micrograms and 50 micrograms per cubic meter of air, calculated as an 8-hr time-weighted average, the contractor shall be required to monitor the exposure level at regular intervals; provide safety training and education; require use of respirators; and, conduct blood lead monitoring.

3. If the employee exposure, without regard to respirators, is at or above the permissible exposure limit (PEL), the contractor shall be required to activate lead abatement plan to reduce and maintain employee exposure to lead, at or below PEL.  See VA Master Specification Section 02090,Lead-Paint Removal.

4. Local and State regulations shall govern the transportation and disposal of demolition debris containing lead.

FOR ADDITIONAL INFORMATION:

Contact Facilities Quality Service at til@va.gov.









08 November 1995








      FM-187C-DA46








08 November 1995








      FM-087C-DA46

