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manufacturer names and model numbers
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ISSUE:

Use of manufacturers names and /or their model numbers in the VA “master” construction specifications and “project” specifications.

BACKGROUND:

Historically VA policy, as well as that of other government agencies, has been to develop “master” specifications that describe the salient physical, functional, and performance characteristics of a product.  FAR and VAAR prohibited the inclusion of a particular brand-name product, or a feature of a product, peculiar to one manufacturer, unless a particular product or feature was essential to the government’s requirements.  This policy ensured fair competition.  

Recent changes in the FAR Section 11 have been promulgated which provide more flexibility in the use of manufacturer names and /or model numbers, however, they cannot be used in lieu of specifying the necessary salient physical, functional or performance characteristics of the product.  

recommendation:

Names of manufacturers and/or their model numbers should not be used in VA “master” specifications unless the product being specified is an unusual product that could not be easily found in the market. This would be only a few, if any, limited cases.

The manufacturer names and /or their model numbers may be used in “project” specifications only if the designer feels, that it is essential to ensure the appropriate product is provided. However, this cannot be done in lieu of specification of salient product information.  In addition, we would continue to recommend that it be used only in limited cases.

for additional information:

Contact Facilities Quality Service at til@va.gov
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