
 
 

 
SUSTAINABLE HIGH-PERFORMANCE 

CONCRETE STRUCTURES 
 

 

ISSUE: 
 
Guidance on the use of fly ash in concrete in VA construction 
program is updated.  Under federal mandates to move towards 
more sustainable facilities VA has used fly ash in concrete for a 
number of years.    The use of high-volume fly ash (HVFA) 
concrete has recently become an issue recently   with structural 
design professionals on VA projects 
 
BACKGROUND/DISCUSSION:  
 
The ACI Board Advisory Committee on Sustainable Development 
published a white paper in the February 2005 issue of Concrete 
International, which aptly summarized the concept of 
sustainability.  
 
“The concept of sustainability in human life includes the use of 
energy and material resources in a way that assumes long term 
viability. What is threatening the viability is potential shortage of 
energy and raw materials and unacceptable levels of 
environmental pollution from solid, liquid and gaseous waste 
products.” 
 
There is a growing awareness that concrete production and 
construction practices of today are not sustainable. The principal 
hydraulic binder used in concrete mixtures is the product of an 
industry that not only is energy-intensive, but also responsible for 
large emissions of carbon dioxide. Due to large quantities of coal 
fly ash available throughout the world, the use of HVFA for 
replacement of cement seems to offer the best solution of 
decreasing the escalating demand of cement.  
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RECOMMENDATION: 

 
Current VA Master Specifications Section 03 30 00, dated 02-09, paragraph 
2.3.D states, “Cement Factor: Maintain minimum cement factors in Table 1 
regardless of compressive strength developed above minimums. // Fly ash may 
be substituted up to 20 percent of the minimum cement factor at the option of 
contractor, except fly ash may not be used in concrete designated as 
architectural concrete.// 
 
With a strong commitment to promote ‘green concrete” for building construction 
VA is modifying this specification to mandate  the use of fly ash. 
 
  To calrify this change we have  modified paragraph 2.3.D of spec section 03 30 
00 as follows.  
 
Cement Factor: Maintain minimum cement factors in Table I regardless of 
compressive strength developed above minimums. Use Fly Ash as an admixture 
with 20% replacement by weight in all structural concrete work.  Increase this 
replacement to 40% for mass concrete, and reduce it to 10% for drilled piers and 
caissons.   Fly ash shall continue to not be allowed in architectural concrete.   
 
Modify all current specifications for projects under design and construction to 
meet these requirements.  If concrete work has already begun on a project, then 
Project Managers shall make changes in concrete specificaitions with flexibility to 
address cost and schedule impacts. 
 
 
FOR ADDITIONAL INFORMATION:  

 
Contact Krishna Banga of Facilities Quality Service (00CFM1A) at 
krishna.banga@va.gov 
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